LITHUANIAN UNIVERSITY OF HEALTH SCIENCES LUHS LIBRARY REPOSITORY

Kavos cheminė sudėtis ir analizės metodai

Show simple item record

dc.contributor.author Bartkienė, Elena
dc.date.accessioned 2017-08-21T09:18:44Z
dc.date.available 2017-08-21T09:18:44Z
dc.date.issued 2014
dc.identifier.isbn 9789955153436
dc.identifier.uri http://repository.lsmuni.lt/handle/1/129
dc.description.abstract Ši mokomoji knyga „Kavos cheminė sudėtis ir analizės metodai“ yra skirta maisto saugos bei maisto produktų technologijos studijų programų studentams ir platesniam, besidominčių kavos chemine sudėtimi bei analizės metodais, ratui. Šioje mokomojoje knygoje pateikti tyrimo metodai gali būti taikomi mokymo tikslais. 1. Kava ir kavos produktai Kava (kavos pupelės) yra gaunamos iš tamsios spalvos vaisių, kurių išorinis apyvaisis ir spermodermas visiškai nuimami, o likusios sėklos naudojamos kavos pupelių gamyboje. Kavos sėklos yra Coffea genties augalo sėklos. Jos gali būti žalios arba skrudintos, nesmulkintos arba sumaltos. Iš tokių sėklų paruoštas gėrimas vadinamas kavos gėrimu. Kava kilusi iš Afrikos (Etiopijos). Iš ten paplito į Arabiją, vėliau Konstantinopolį ir Veneciją. Nepriklausomai nuo vartojimo pasėkmių bei medikų draudimų, 17 a. viduryje kava išplito visoje Europoje. Kavos medis arba krūmas priklauso Rubiaceae šeimai. Priklausomai nuo rūšies, augalai gali būti nuo 3 iki 12 m aukščio. Dažniausiai jie yra genimi iki (2-2,5) m, nes tai palengvina derliaus nuėmimą. Kavamedžiai yra žali krūmai su odos faktūros blizgančiais lapais, žydi kaip jazminai, t.y., baltos spalvos žiedais ir subrandina apie 1,5 cm skersmens vaisius, forma ir spalva panašius į vyšnių vaisius. Vaisių arba uogų (1 pav.) išorinis sluoksnis yra žalias, o kai sunoksta, tampa raudonos, violetinės arba tamsiai raudonos spalvos. Išorinis sluoksnis gaubia saldų apyvaisį ir didelį celiuliozės kiekį turintį pupelės kaulavaisį. Kaulavaisį sudaro dvi, viena prie kitos prigludusios, elipsės formos hemisferos. Gelsvai skaidrus spermodermas apgaubia kiekvieną pusrutulį. Pusrutuliai atskirti vienas nuo kito stipria skaiduline medžiaga endokarpiu, kuris dar vadinamas "pergamentu". Tik (10-15) % vaisių uogų yra sferinės formos. Pastarosios pupelės yra žymiai branges [...].
dc.description.abstract In the book described about coffee chemical composition and analysis methods. Book provides information about green coffee harvesting and processing. Also, in book are described the processes of coffee roasting and roasting effect on the chemical composition of coffee. In book are described the major compounds of coffee and its analysis methods. Also, the main green coffee quality indicators and methods of its investigation are given. This book is presenting a review of the scientific articles about coffee influence on the human health.
dc.format.extent 89 p.
dc.language.iso lit
dc.publisher Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, Lietuvos akademinė e. biblioteka (eLABa)
dc.subject Kava
dc.subject Kava
dc.subject Kava
dc.subject Coffee | Chemistry
dc.subject Coffee | Analysis
dc.title Kavos cheminė sudėtis ir analizės metodai
dc.type K2b | Mokomoji knyga


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search repository


Browse

My Account