LITHUANIAN UNIVERSITY OF HEALTH SCIENCES LUHS LIBRARY REPOSITORY

Maisto alergenų įtaka ir dietoterapijos reikšmė atopiniu dermatitu sergantiems vaikams

Show simple item record

dc.contributor.author Rokaitė, Rūta
dc.date.accessioned 2017-08-21T08:06:59Z
dc.date.available 2017-08-21T08:06:59Z
dc.date.issued 2007
dc.identifier.uri http://repository.lsmuni.lt/handle/1/60076
dc.description.abstract Influence of food allergy and importance of diet therapy for children with atopic dermatitis Atopinis dermatitas yra dažna vaikų lėtinė odos liga, kuri sparčiai plinta visame pasaulyje [304, 369, 370]. Lietuvos mokslininkų duomenimis, atopinis dermatitas nustatytas apie 4-17% vaikų, gyvenančių Lietuvoje [38, 92]. Vienas svarbiausių atopinio dermatito patogenezės veiksnių yra alergija maistui. Įvairūs mokslininkai nurodo, kad 35-80% atopiniu dermatitu sergančių vaikų yra alergiški maistui [13, 40, 82]. Dažniausiai, atsižvelgiant į vaiko amžių, šeimą ir šalies mitybos tradicijas, kiekvienas alergiškas vaikas yra jautrus skirtingiems maisto produktams. Daugelio mokslininkų duomenimis, maisto alergenai – pienas, soja, kiaušiniai, kviečiai, riešutai ir žuvis – apibūdinami kaip vieni pagrindinių, sąlygojančių atopinio dermatito atsiradimą [48, 292]. Dauguma alergijų maistui kyla per pirmuosius 3 – 4 gyvenimo metus, kuomet virškinimo sistemos barjeras yra dar nesubrendęs, o imuninė sistema dar tobulinama gebėjimui toleruoti maistą. Visa tai lemia vaikų virškinimo sistemos reakciją į atskirus maisto produktus ir sukelia įvairius virškinimo sistemos sutrikimus [175, 288, 294]. Kiekvienam atopiniu dermatitu sergančiam vaikui labai svarbu išaiškinti jį alergizuojančius maisto produktus ir skirti dietą, kurioje ne tik nebūtų alergizuojančių maisto produktų, bet kuri užtikrintų pagrindinių maisto medžiagų, vitaminų, mineralinių medžiagų ir energijos reikiamą paros poreikį ir normalų organizmo vystymąsi [234, 317]. Vienas iš dažniausių atopiniu dermatitu sergančių vaikų nusiskundimų yra įvairūs virškinimo sistemos sutrikimai [52, 142]. Literatūroje nėra detaliai aprašomi įvairaus amžiaus vaikų alergijos maistui sukeliami virškinimo sistemos sutrikimai [151, 190, 240, 284, 294, 309, 352, 360], dar mažiau žinoma apie atopiniu dermatitu sergančių vaikų virškinimo sistemos sutrikimus, jų dažnį ir įvairiai paruoštų maisto produktų poveikį virškinimo sistemai. Tai labai svarbu žinoti, norint skirti adekvačią dietoterapiją atopiniu dermatitu sergantiems vaikams. Naujausi moksliniai tyrimai rodo, kad daliai vaikų, sergančių atopiniu dermatitu, gali būti pažeista plonosios žarnos gleivinė, net ir nesant jokių virškinimo sistemos sutrikimų [283]. Daugiausia mokslininkai tyrinėja alergijos karvės pienui įtaką atopiniu dermatitu sergančių vaikų virškinimo sistemai [202, 206, 283, 318]. Apie kitų maisto produktų įtaką (mėsos, žuvies, kruopų, daržovių, vaisių, uogų) atopiniu dermatitu sergančių vaikų virškinimo sistemai radome tik pavienius mokslinius straipsnius [20, 241]. Įrodyti maisto produktus, alergizuojančius atopiniu dermatitu sergančius vaikus, yra gana sudėtinga. Literatūros duomenimis, alergizuojančių maisto produktų sukeltos greitojo ir lėtojo tipo alerginės reakcijos nustatomos įvairiais laboratoriniais tyrimais, alerginiais odos ir provokaciniais mėginiais [36, 44, 146, 154, 161, 204, 220, 272, 300, 305]. Paskutinį dešimtmetį atopinio dermatito patogenezėje vis labiau pripažįstamos lėtojo tipo imuninės reakcijos ir jų naujas diagnostikos metodas – odos lopo mėginys su maisto alergenais [44, 154, 203, 232, 272, 321]. Daugiausia moksliniams darbams naudojamas odos lopo mėginys nustatyti lėtojo tipo alerginę reakciją karvės pienui, kiaušiniui, sojai, riešutams ir grūdams, bet nepavyko rasti mokslinių darbų, kuriuose būtų nagrinėjamos kitų pagrindinių maisto produktų – mėsos, žuvies, vaisių, daržovų – sukeltos lėtojo tipo alerginės reakcijos, naudojant odos lopo mėginį. Atsižvelgiant į atopiniu dermatitu sergančių vaikų ligos priežasties nustatymo ir gydymo, ypač taikant dietoterapiją, sudėtingumą, šis darbas yra ypač aktualus.
dc.description.abstract Influence of food allergy and importance of diet therapy for children with atopic dermatitis
dc.language.iso lit
dc.subject Children
dc.subject Food allergy
dc.subject Maisto alergenai
dc.subject Diet therapy
dc.subject Vaikai
dc.subject Dietoterapija
dc.subject Dermatitis, atopic| in infancy&childhood.
dc.subject Dermatitis, atopic| diet therapy.
dc.subject Food hypersensitivity.
dc.title Maisto alergenų įtaka ir dietoterapijos reikšmė atopiniu dermatitu sergantiems vaikams
dc.title.alternative Influence of food allergy and importance of diet therapy for children with atopic dermatitis
dc.type Daktaro disertacija


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search repository


Browse

My Account