LITHUANIAN UNIVERSITY OF HEALTH SCIENCES LUHS LIBRARY REPOSITORY

Lektinų, išskirtų iš Echinacea purpurea (L.) Moench šaknų, kiekio, kokybės bei poveikio pelių imuninės sistemos reakcijoms tyrimas

Show simple item record

dc.contributor.author Balčiūnaitė, Gabrielė
dc.date.accessioned 2019-10-04T13:05:37Z
dc.date.available 2019-10-04T13:05:37Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.uri http://repository.lsmuni.lt/handle/1/60496
dc.description.abstract Darbo tikslas. Rausvažirdžių ežiuolių (Echinacea purpurea (L.) Moench) lektinų kiekinės - kokybinės sudėties nustatymas bei jų poveikio pelių imuninės sistemos reakcijoms in vivo ištyrimas. Uždaviniai: 1. Išskirti ir kiekiškai įvertinti baltymus šviežioje Echinacea purpurea (L.) Moench vaistinėje žaliavoje – šaknyse. 2. Išgryninti lektinų frakciją iš išskirtų Echinacea purpurea (L.) Moench šaknų baltymų. 3. Nustatyti kokybinę Echinacea purpurea (L.) Moench šaknyse esančių lektinų sudėtį. 4. Atlikti Echinacea purpurea L. Monch šaknyse identifikuoto lektino peptido kiekio nustatymą. 5. Ištirti Echinacea purpurea L. Monch šaknų lektinų poveikį eksperimentinių Balb/c pelių imuninės sistemos reakcijoms in vivo.
dc.description.abstract Polysaccharides, caffeic acid derivatives, lipophilic alkylamides, various components of es-sential oil and other ingredients are stored in the roots of Echinacea purpurea (L.) Moench. In vivo and in vitro studies have shown that the accumulation of caffeic acid derivatives and poly-saccharides in the herbal plant drug is related to the immunomodulatory effects of Echinacea purpurea (L.) Moench. The hemagglutinating activity of Echinacea purpurea (L.) Moench ethanolic tincture was no-ticed previously. Despite that, a wider investigation of purple coneflower lectins hasn’t been done. There is no data on the qualitative and quantitative content of Echinacea puprurea (L.) Moench root lectins, as well as their impact on secondary immune response in mice. The aim of the study . To purify lectins from purple coneflower (Echinacea purpurea (L.) Moench roots, evaluate their quality, quantity and effect on immune system reactions in vivo. The objectives of the study: 1. To purify and quantify proteins from fresh purple coneflower (Echinacea purpurea (L.) Moench) roots. 2. To purify lectins from extracted proteins; 3. To evaluate purified lectins qualitatively; 4. To estimate peptide quantity of identified; 5. To assess the impact of purified lectins to Balb/c mice immune system reactions in vivo.
dc.language.iso lit
dc.subject Echinacea purpurea (L.) Moench
dc.subject Rausvažiedė ežiuolė
dc.subject Lektinai
dc.subject Hemagliutininai
dc.subject Afininė chromatografija
dc.subject Echinacea| chemistry
dc.subject Plant roots| chemistry
dc.subject Plant proteins| analysis
dc.subject Plant lectins| analysis
dc.subject Mice
dc.title Lektinų, išskirtų iš Echinacea purpurea (L.) Moench šaknų, kiekio, kokybės bei poveikio pelių imuninės sistemos reakcijoms tyrimas
dc.title.alternative Qualitative - quantitative analysis and immune response investigation in mice of lectins extracted from Echinacea purpurea (L.) Moench roots
dc.type Daktaro disertacija


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search repository


Browse

My Account