LITHUANIAN UNIVERSITY OF HEALTH SCIENCES LUHS LIBRARY REPOSITORY

Genotipo įtaka kiaulių mėsinėms savybėms ir mėsos kokybei

Show simple item record

dc.contributor.author Bulotienė, Gintė
dc.date.accessioned 2017-08-21T08:26:04Z
dc.date.available 2017-08-21T08:26:04Z
dc.date.issued 2007
dc.identifier.uri http://repository.lsmuni.lt/handle/1/70034
dc.description.abstract Pirmą kartą atlikti išsamūs standartizuotose sąlygose auginamų Lietuvoje labiausiai paplitusių kiaulių veislių: Lietuvos vietinių, Lietuvos baltųjų, Didžiųjų baltųjų bei jų mišrūnų, Landrasų bei jų mišrūnų ir Jorkšyrų bei jų mišrūnų palyginamieji tyrimai. Nustatyta skirtingų kiaulių veislių ilgiausiojo nugaros raumens skaidulų ploto bei tarpų tarp skaidulų įtaka mėsinėms savybėms bei mėsos kokybei. Išaiškinti perspektyviausi veislių deriniai, auginant kiaules standartizuotose sąlygose. Nustatyta, kad kiaulių genotipas turi įtakos mėsos savybių bei mėsos kokybės pokyčiams, auginant kiaules standartizuotose sąlygose, ir, kad norint gauti aukštos kokybės kiaulieną, būtina atsižvelgti į gyvulių genotipą bei mėsos kokybę.
dc.description.abstract A comprehensive investigation of the most common pig breeds bred in Lithuania: Lithuanian native, Lithuanian White and their crossbreeds, Large White and their crossbreeds Landrace and their crossbreeds, Yorkshire and their crossbreeds under standard keeping conditions was carried out for the first time. An influence of fibre area and gaps among fibre of m. longissimus dorsi on pig carcass characteristics and meat quality was estimated. The most perspective breed combinations when they are grown under standard conditions were developed. It was established that pig genotype has a big influence on carcass characteristics and meat quality when pigs are grown under standard conditions. It is important to take account of pig genotype and meat quality for to get high quality pork. The most optimal breed combinations were developed when pigs were grown under standard conditions. According to the research results recommendations about different breed combinations suitability for improving carcass characteristics and meat quality were given. The results of the research will be conditioned by manufacturing competitive pork and improve pork production in the future.
dc.language.iso lit
dc.subject Kiaulės
dc.subject Genotipas
dc.subject Kiaulienos kokybė
dc.subject Skaidulų plotas
dc.subject Tarpai tarp skaidulų
dc.subject Pig
dc.subject Genotype
dc.subject Pork quality
dc.subject Fibre area
dc.subject Gabs among fibre
dc.title Genotipo įtaka kiaulių mėsinėms savybėms ir mėsos kokybei
dc.title.alternative Influence of genotype on pig carcass characteristics and meat quality
dc.type Disertacijos santrauka


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search repository


Browse

My Account